office@spsa.ro +(4) 0758 877 480

Ce s-ar intampla dacă bacteriile ar deveni imune la antibiotice?

Bacteriile sunt microorganisme procariote monocelulare si sunt cele mai vechi forme de viata, raspandite in aer, apa, sol si in organisme. Bacteriile s-au descurcat fara noi miliarde de ani, insa noi n-am rezista nicio zi fara ele.

Bacteriile transforma reziduurile noastre si le fac refolosibile. Ele purifica apa si pastreaza solurile productive. Sintetizeaza vitaminele din digestia noastra, transforma alimentele in zaharuri folositoare si pornesc razboiul impotriva microbilor straini.

Depindem de bacterii pentru a extrage azotul din aer si a-l transforma in nucleotide si aminoacizi utili pentru noi. Si nu numai atat, bacteriile sunt foarte prolifice. Unele pot da nastere unei noi generatii in mai putin de 10 minute. La o asemenea viteza, mutatiile pot fi observate mult mai usor. Cam la un milion de divizari apare un mutant.

De obicei, mutatia inseamna ghinion pentru acesta – dar ocazional, noua bacterie este dotata cu cate un avantaj, cum ar fi abilitatea de a evita sau a tine piept atacului antibioticelor.

Bacteriile nu doar ca se inmultesc rapid, mai au o abilitate mai inspaimantatoare. Acestea pot schimba intre ele informatii. Orice bacterie poate prelua fragmente de informatie genetica de la oricare alta. Practic, toate bacteriile inoata intr-o piscina genetica unica. Orice adaptare ce apare intr-o zona a universului bacterian se poate raspandi in orice alta zona. Este ca si cum o fiinta umana s-ar putea duce la o insecta pentru a-i creste aripi sau pentru a merge pe tavan.

Mai multe informații despre acest articol puteți afla aici.