office@spsa.ro +(4) 0758 877 480

România ocupă primul loc în UE la cazurile de hepatită B și din acest motiv trebuie să intensifice campaniile de informare privind hepatitele virale.

România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește prevalența hepatitei virale B cu 4,4% și locul al doilea la infecția cu hepatita virală C cu 3,3%.

În România, în anul 2015, cirozele și cancerele hepatice secundare infecțiilor cu virusul B și C au dus la peste 5.000 de decese (peste 25 de decese la 100.000 de locuitori), mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză și HIV/SIDA împreună se artă într-un comunicat al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO).

În acest sens reprezentanții European Liver Patients’ Association ELPA consideră că este necesară implementarea unui program de informare și conștientizare pentru vaccinare, program care să evidențieze rolul vaccinării în cadrul acțiunilor de prevenție.

În același timp, acțiunile de testare sunt esențiale în gestionarea problematicii hepatitelor virale, iar actualele măsuri luate de autoritățile din România pot fi îmbunătățite prin introducerea testării la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgență.

O atenție deosebită trebuie acordată și segmentului de populație reprezentat de consumatorii de droguri injectabile, mai afirmă reprezentanții ELPA.

”În cadrul HRONOS am dezvoltat o serie de proiecte menite să crească gradul de conștientizare privind hepatitele virale în rândul populației din Serbia. Am luat în considerare aspecte cheie precum implicarea paciențiilor și a familiilor acestora, informarea elevilor și a celor care lucrează în industria de frumusețe. Am încredere că, împreună cu APAH-RO, putem localiza programul în România, astfel încât o categorie largă din populație să primească informații valide despre prevenție, testare și tratament pentru hepatitele virale”, a declarat Ivana Dragojevic, vicepreședintele ELPA.

Totodată, reprezentanții organismului european se arată îngrijorați și de ”numărul mare de persoane neasigurate”.

O delegație European Liver Patients’ Association a fost prezentă în România, la sfârșitul lunii martie, pentru o sesiune de lucru privind problematica hepatitelor virale la invitația Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Delegația formată din Ivana Dragojevic, vicepreședinte ELPA și președinte HRONOS (asociație de pacienți din Serbia), și Julio Burman, vicepreședinte ELPA și CEO HETZLIVER, a avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar București, Societății Naționale de Medicina Familiei, OMS România, Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, ONG-uri, mass media, medici și pacienți.

”Întâlnirile au fost pozitive și avem încredere că vom implementa cu succes inițiativa ELPA@home în România, un prim pas fiind o campanie de informare și conștientizare la nivelul liceelor. În acest scop, un rol central îl va juca APAH-RO, un ONG de referință în promovarea drepturilor pacienților cu afecțiuni hepatice”, a declarat Julio Burman, vicepreședinte ELPA.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni.

Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii.

Sursa articolului: aci.